Translate from Google

enfrdeitptrues

Πώς κινήθηκε η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι

porto scoutari της Εύας Οικονομάκη

Με την πληρότητα σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας να αγγίζει το 100% κλείνει ο Αύγουστος, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν COVID-19. Μάλιστα, αρκετοί προορισμοί πρώτης γραμμής κατέγραψαν τον Αύγουστο επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες του Αυγούστου του 2019, με τους επιχειρηματίες να έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, το οποίο θα κρίνει το φετινό «ταμείο» και τον στόχο του 50% των εισπράξεων του 2019.

 Στους πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού συμπεριλαμβάνονται διαχρονικά top προορισμοί της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος, ενώ τη δυναμική της ως οδικού προορισμού έδειξε για μία ακόμη χρονιά η Πελοπόννησος. «Ο φετινός Αύγουστος σε πολλές περιοχές έχει στοιχεία του 2019. Η πληρότητα κυμάνθηκε από 80% έως 100% ανάλογα με τον προορισμό», επισημαίνει στο tourismtoday.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Η εικόνα ανά μήνα
Η πληρότητα στα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν ανά την Ελλάδα έφτασε στο peak της την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, ξεπερνώντας κατάτι το 80%, και διαμορφώθηκε στο 80,2%, ενώ με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας το ίδιο ποσοστό έφτασε το 77,8%. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε η πληρότητα και την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με το ποσοστό να αγγίζει το 79,5%, ενώ τη δυναμική του ο Αύγουστος την έδειξε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του, όταν η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτανε το 76,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Σταθερά ανοδικά κινήθηκε ο Ιούλιος σε επίπεδο πληρότητας. Μπορεί στις αρχές Ιουλίου η πληρότητα να κυμαινόταν στο 50% σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο το β’ 15νθήμερο η ζήτηση έγινε πιο έντονη με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να κλείνει με πληρότητα που διαμορφώθηκε πέριξ του 66%-70%. Συγκεκριμένα, το διάστημα 5-11 Ιουλίου, η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτασε το 50,8%, το διάστημα 12-18 Ιουλίου το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 58,7% και το διάστημα 19-25 Ιουλίου η πληρότητα έφτασε το 66,4%, με την κορύφωση του μήνα να έρχεται από τις 26 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου, όταν η πληρότητα προσέγγισε το 70% και διαμορφώθηκε στο 69,7%.

Πιο υποτονική ήταν η εικόνα τον Ιούνιο, με την πληρότητα να κυμαίνεται από 33,3% έως και 40,5% για το β’ 15νθήμερο του μήνα.

Πάντως, με βάση την έρευνα του ΙΤΕΠ, τελικά πάνω από το 96% των ξενοδοχείων λειτούργησε τον Αύγουστο, ενώ το ίδιο ποσοστό τον Ιούνιο ανερχόταν σε 77%.

contact

Επισκεψιμότητα