ΠΛΕΥΣΙΣ. ΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 

Τα τετράγωνα τραπεζάκια του, με τα καρώ τραπεζομάντιλα, είναι τοποθετημένα πάνω στην άμμο, δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα. Στην παραλία  Γροίκου. Τα συνοδεύουν μωβ, άσπρες, ροζ και κόκκινες καρέκλες με ψάθινη βάση, ενώ ομπρέλες με καλαμένια σκέπαστρα και βαμμένους λευκούς στύλους, σαν ασβεστωμένοι κορμοί δέντρων, τα προστατεύουν από τον ήλιο. Παλιοί ντενεκέδες φέτας, διάσπαρτοι σε όλο το μέρος, χρησιμεύουν ως γλάστρες για μαϊντανό και βασιλικό. Γεράνια, ελιές και χρυσάνθεμα, φυτεμένα σε διάφορες γωνιές, σου δίνουν την αίσθηση ότι γευματίζεις σε σπιτική αυλή. Στο υπερυψωμένο μπαλκόνι τουμε ελάχιστα τραπεζάκια και πολύχρωμα λουλούδια στα περβάζια της εισόδου, από το βάθος του οποίου έρχονται οι λαχταριστές μυρωδιές της κουζίνας.

 

Όλο το σκηνικό θυμίζει ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μπροστά σου, στη μικρή τσιμεντένια προβλήτα, οι τοπικοί ψαράδες, έχουν δέσει τις βάρκες τους και ξεμπλέκουν τα δίχτυα για την επόμενη ψαριά. Ο Σπύρος, η γλάρος-μασκότ του Γροίκου, είτε κάνει βουτιές να δροσιστεί είτε πλησιάζει τον κόσμο για να τσιμπήσει καμιά λιχουδιά. Από τα ηχεία ακούγεται σε χαμηλή ένταση αυθεντική ελληνική μουσική, από Πόλυ Πάνου και Στράτο Διονυσίου μέχρι Ελευθερία Αρβανιτάκη και Χάρις Αλεξίου, οι σερβιτόροι σε πηγαίνουν στη βιτρίνα για να διαλέξεις μόνος σου το φρέσκο ψάρι και στο μαυροπίνακα κοιτάς τα πιάτα της ημέρας γραμμένα με κιμωλία.

Στο τραπέζι σου θα προσγειωθούν όλα τα καλούδια της ελληνικής και ντόπιας παραγωγής. Αυθεντικές γεύσεις που βασίζονται στην αγνότητα της πρώτης ύλης: κόκκινες, σαρκώδεις ντομάτες, μοσχοβολιστό ελαιόλαδο αναμειγμένο με κάπαρη, φρέσκα ζαρζαβατικά από τοπικούς μπαχτσέδες, που μια-δυο βόλτες στο τηγάνι αρκούν για να αποθεώσουν τον ουρανίσκο σου, θαλασσινοί μεζέδες για τσίπουρο κι ούζο, όπως καλαμαράκια, χταπόδι, τηγανητός μπακαλιάρος είναι μερικές από τις νοστιμιές του καταλόγου.

Στο «Πλεύσις», σε αυτό το ταβερνάκι της αλήθειας, στο Γροίκο, που εκτός από εκλεκτά πιάτα σερβίρει και άπλετη θέα στο Τραγονήσι και στην «Καλικατσού», θα ζήσεις ξανά το ανέμελο καλοκαίρι των παιδικών σου αναμνήσεων.

 

09.jpg 11.jpg 111.jpg

888.jpg 988.jpg a.jpg

b.jpg c.jpg plefsis-22.jpg

plefsis-7.jpg plefsis-final-1.jpg plefsis-final-2.jpg