Καίτη Γαμπιεράκη: Aπό το εστιατόριο Λάμπη στο Coocing on the boat και τη Χουριέτ

LAMPH RESTAURANT 5

PATMOS PATMOSTIMES GUIDE 2021.WEBjpgΑφιέρωμα στις επιχειρήσεις που διαφημίστηκαν στις σελίδες του τουριστικού οδηγού PATMOS PATMOSTIMES GUIDE 2021.

Ένα βιβλίο κυκλοφόρησε με τίτλο Cooking on the Boat των Τούρκων συγγραφέων Lale and Cem Apa, με συνταγές Μεσογειακής κουζίνας οι οποίες μπορούν να παρασκευαστούν κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας με μικρό σκάφος γρήγορα και εύκολα.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο στην 92η σελίδα υπάρχει και μία συνταγή από την Πάτμο. Η συνταγή Roasted Μελιτζάνα στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι.Η συνταγή αυτή είναι της Καίτης Γαμπιεράκη της μαγείρισσας του εστιατορίου ΛΆΜΠΗ στη Λάμπη.

Η συνταγή αυτή που  ξετρελαίνει όλους,  ξετρέλανε και τους παραπάνω Τούρκους φίλους της Πάτμου οι οποίοι την συμπεριέλαβαν στο βιβλίο τους που σημειώνει σημαντικές πωλήσεις και έγινε το δεξί χέρι όσων ταξιδεύουν με σκάφη από την Τουρκία και όχι μόνο.

Για την ίδια και το εστιατόριο της ΛΑΜΠΗ έχει γράψει η ΧΟΥΡΙΕΤ της γειτονικής μας Τουρκίας σαν το καλύτερο εστιατόριο στο Αιγαίο

Ποια είναι όμως η Καίτη Γαμπιεράκη που την γνωρίζουμε όλοι μας; Είναι μια απλή γυναίκα που η σχολή μαγειρικής ήταν η κουζίνα του σπιτιού της και δασκάλα η μαμά της. Training όπως θα έλεγαν και οι σημερινοί φοιτητές έκανε στα διάφορα σπίτια που πήγαινε να μαγειρέψει με τη μαμά της, ή μόνη της για μια ονομαστική εορτή ένα σουαρέ, ένα γάμο κ.λπ.

Αξίζει να την αναδείξουμε, αν και διαφωνεί, γιατί χωρίς να το επιδιώξει από το εστιατόριο στη Λάμπη αποτέλεσε τον πρεσβευτή του νησιού μας για την επιμονή της στη γαστρονομική μας παράδοση .
Μαγειρεύω από πολύ μικρή αλλά από τα 17 ξεκίνησα να μαγειρεύω σε σπίτια για γιορτές και γάμους. Όλοι οι πολιτικοί που ερχόντουσαν τότε στην Πάτμο της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου. Ελευθεριάδης, Κωτιάδης κ.λ.π. ερχόντουσαν και τρώγανε στο σπίτι μας, ήταν εργολάβος ο πατέρας μας Θεολόγος (ο σκόρπινος) και βάζαμε τα δυνατά μας για να τους παρουσιάσουμε το φαγητό όσο γίνεται νοστιμότερο και καλομαγειρεμένο.

Σήμερα και για πολλά  χρόνια είναι η μαγείρισσα και η ψυχή του εστιατορίου ΛΑΜΠΗ του γιου της Παντελή που μαζί με τον άνδρα της Μάρκο όλο το καλοκαίρι συνεχίζουν την από το 1958 γαστρονομική του ιστορία.


«Ακολουθώ πιστά τις συνταγές που έμαθα από τη μαμά μου, η οποία ήταν μαγείρισσα σε σπίτια στην Αίγυπτο και δεν προσθέτω τίποτα παραπάνω» μας είπε, όταν ένα πρωί την αιφνιδιάσαμε στο εστιατόριο της οικογένειας στη Λάμπη που την επισκεφθήκαμε.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι από το χωράφι που βρίσκεται πίσω από το εστιατόριο. Ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες μπάμιες, κολοκύθια, χόρτα, . .. είναι φρέσκα και από τον κήπο μας.

LAMPH RESTAURANT 13
Αυτά τα βάζα που βλέπετε εδώ περιέχουν σάλτσα ντομάτα με ειδικό τρόπο παρασκευασμένη και αυτή από τη μαμά μου την έμαθα , που τη βάζω στην ψητή μελιτζάνα που κάνω και που γίνεται ανάρπαστη.

Το χειμώνα φτιάχνω γλυκά κουταλιού, περγαμόντο, νεράτζι, κολοκύθι κοκκινο, αλλά και λικέρ περγαμόντο, φράπα, λεμόνι.
Στο εστιατόριο έχουμε φανατικούς πελάτες. Τα φαγητά που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, βλέπεις πόσους έχω μαζέψει να γεμίσω, η μελιτζάνα φούρνου, το καλαμάρι γεμιστό. Οι πελάτες έρχονται στην κουζίνα να δουν πως γεμίζω το καλαμάρι και βγάζουν φωτογραφίες.

Κάνω πολλά  χρόνια αυτή τη δουλειά. Ξυπνάω πολύ πρωί με την ανατολή που πρέπει να σου πω ότι η ώρα εκείνη είναι καταπληκτική. Το μόνο πράγμα που με αγχώνει είναι η προετοιμασία γι αυτό και θέλω να τα έχω όλα έτοιμα όταν ξεκινήσει η δουλειά.
Πες μου μερικές συνταγές και συμβουλές της μαμάς σου.  Γλυκοπατάτα με χταπόδι. Κολοκυθοανθοί γεμιστοί. “Όταν τηγανίζεις ψάρι να το χορεύεις στο τηγάνι” .

‘Εχουμε δει εκεί τη Μαριάννα Λάτση, τον Ψινάκη,  τον Καίσαρη,  τους Μαρτίνους.  Οι McCabe είναι φανατικοί πελάτες. Είδαμε εκεί και την κόρη του Ισμαήλ Τζεμ.

LAMPH-1.jpg LAMPH-4.jpg LAMPH-RESTAURANT-10.jpg

LAMPH-RESTAURANT-11.jpg LAMPH-RESTAURANT-12.jpg LAMPH-RESTAURANT-13.jpg

LAMPH-RESTAURANT-2.jpg LAMPH-RESTAURANT-3.jpg LAMPH-RESTAURANT-4.jpg

LAMPH-RESTAURANT-5.jpg LAMPH-RESTAURANT-6.jpg LAMPH-RESTAURANT-7.jpg

LAMPH-RESTAURANT-9.jpg LAMPH-RESTAURANT.jpg