Τι διεκδικεί ο Τουρισμός από τα υπουργεία | Σε πρώτη προτεραιότητα μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, παραξενοδοχία, βραχυχρόνιες, αιγιαλός, φόρος διαμονής, συντελεστές δόμησης

patmosaktis1 Ενόψει της αποψινής πρώτης ενημερωτικής συνάντησης των φορέων του Τουρισμού με το νέο υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προχώρησε στην σύνταξη ενός υπομνήματος με το σύνολο των θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο και που ο ελληνικός Τουρισμός, … αναζητεί λύση.

 Με δεδομένο τον δύσκολο Χειμώνα που θα ακολουθήσει, η επίλυση ή μη των θεμάτων αυτών, θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και στην εικόνα που θα εμφανίσει για την σεζόν 2022.

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται η μείωση ΦΠΑ, η απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η παραξενοδοχία, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο αιγιαλός, η κατάργηση του φόρου διαμονής, οι συντελεστές δόμησης, η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών έως την 31-12-2021.

Ειδική αναφορά γίνεται στα θέματα του ΕΣΠΑ και της εκπαίδευσης

Πιο αναλυτικά, τα ζητήματα που απασχολούν τον Τουρισμό ανά θεματική ενότητα και υπουργείο έχουν ως εξής:

Α. Υπουργείο Τουρισμού

Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τους οργανισμούς DMO, το οποίο πριν λίγους μήνες είχε τεθεί σε διαβούλευση, επισημαίνουμε ξανά την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου προβολής των προορισμών, μέσω και της Marketing Greece.
Τουρισμός για όλους: Πρόβλεψη ηλικιακών και οικογενειακών κριτηρίων για τη διανομή κουπονιών κατά τη διάρκεια του έτους (παροχή κουπονιών σε συνταξιούχους για διαμονές στα άκρα της σαιζόν κλπ)

Παραξενοδοχία

Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Πρόκειται για καταλύματα που, ενώ εμφανίζονται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (ορισμένες μάλιστα φορές δεν έχουν καταχωρηθεί ούτε στο σχετικό μητρώο της ΑΑΔΕ), λειτουργούν ως ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρέχοντας και άλλες πλην της διαμονής υπηρεσίες, χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια.


Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και αναβάθμιση του μέσω της:

Πρόβλεψης προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας
Επιβολής φορολογικών κλπ βαρών (δημοτικά τέλη κλπ) ανάλογων με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.


Β. Συναρμόδια Υπουργεία

Φορολογία – Υπουργείο Οικονομικών

Mείωση συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή.
Απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Υπολογισμός προμηθειών που λαμβάνουν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων στην καθαρή τιμή που εισπράττει η επιχείρηση.
Κατάργηση του φόρου διαμονής, σε αντίθετη περίπτωση ανταποδοτικότητα (προς τον πρώτο ή δεύτερό βαθμό αυτοδιοίκησης για προβολή ή έργα τουριστικής υποδομής).


Αιγιαλός-Υπουργείο Οικονομικών

Τροποποίηση του N.4607/2019, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του καθόλου τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του ξενοδοχειακού κλάδου και αποτέλεσμα των ρυθμίσεων του οποίου είναι πολλές, μικρές ιδίως επιχειρήσεις, να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το έμπροσθεν αυτών τμήμα του αιγιαλού.
Συσχέτιση της παραχώρησης της απλής χρήση του αιγιαλού (σε περίπτωση ομορότητας) με τη δυναμικότητα του ξενοδοχείου. Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο ξενοδοχείο, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών του και προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών του, είτε να αυξήσει τον αριθμό των ξαπλωστρών που τοποθετεί στο χώρο του αιγιαλού, είτε να ζητήσει την παραχώρηση μεγαλύτερου χώρου του αιγιαλού (πέραν των ορίων της ομορότητας).
Εξαίρεση των όμορων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την προβλεπόμενη στο άρθρο 31 του ν.4607/2019 απαγόρευση της παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 5 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τ.μ..
Εξαγορά-μακροχρόνια μίσθωση του χώρου του παλαιού αιγιαλού.
Νομιμοποίηση υφιστάμενων αυθαιρέτων κατασκευών.
Ρύθμιση –περιορισμός προστίμων.
Εξορθολογισμός του μισθώματος για την απλή χρήση του αιγιαλού σε περίπτωση ομορότητας – υπολογισμός με βάση τον αριθμό κλινών του ξενοδοχείου.


Εργασιακά- Υπουργείο Εργασίας

Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών έως την 31-12-2021.
Πρόσθετη μείωση 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους έχουν υπογραφεί σσε που έχουν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτικές (όπως ισχύει στον κλάδο των ξενοδοχείων) – θα αποτελέσει κίνητρο για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Παροχή έκπτωσης 5% για τις επιχειρήσεις εκείνες που καταβάλουν εφάπαξ τις ασφαλιστικές εισφορές.


Θέματα ασφάλειας- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τουριστική αστυνομία – Επαναλειτουργία της τουριστικής αστυνομίας στους προορισμούς όπου λειτουργούσαν οργανωμένα τμήματα. Η τουριστική αστυνομία για πολλούς λόγους (καλύτερη γνώση της τουριστικής νομοθεσίας – ξένες γλώσσες κλπ) μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στις διάφορες μορφές ελέγχων. Στη σημερινή συγκυρία μάλιστα, η ανάγκη επανίδρυσης της τουριστικής αστυνομίας είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της παραξενοδοχίας. Παρά τις προσπάθειες της ΑΑΔΕ και των υπηρεσιών των Π.Υ.Τ., υπάρχει ανάγκη για επιτόπιους ελέγχους και η τουριστική αστυνομία μπορεί να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά το έργο αυτό.
Οδικοί τουρίστες: Παροχή της δυνατότητας άμεσης επιστροφής των πινακίδων σε περίπτωση πληρωμής του προβλεπόμενου προστίμου με προσαύξηση 100%.


Υπουργείο Εσωτερικών

Απλούστευση διαδικασίας απαλλαγής εποχικών επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά.
Ορθή εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού δημοτικών τελών για τα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Ρητή πρόβλεψη της δυνατότητας των επιτροπών τουριστικής προβολής να προσλαμβάνουν τεχνικούς συμβούλους για καλύτερη οργάνωση των δράσεων προβολής και αποτελεσματικότερη προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.


Πολεοδομικός Σχεδιασμός – Συντελεστής Δόμησης- Υπουργείο Περιβάλλοντος

Αναμένοντας το νέο χωροταξικό για τον Τουρισμό, επαναφέρουμε το αίτημά μας να προβλεφθούν στα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εκτάσεις που έχουν αγοραστεί κατά το χρόνο έκδοσής τους.
Παροχή πολεοδομικών κινήτρων στα υφιστάμενα ξενοδοχεία προκειμένου να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να τις κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της εξαίρεσης από το συντελεστή δόμησης ορισμένων κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων.


Θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και τη κατάρτιση-Υπουργείο Παιδείας

Τουριστικό λύκειο – Σύσταση ΕΠΑΛ Τουρισμού ή Τουριστικών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της χώρας.
Καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης στην πρώτη και δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης με ειδικά μαθήματα στην ευέλικτη ζώνη (κατ΄αναλόγια όσων ισχύουν για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή)
Τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα μας ήταν η πρόβλεψη της Σχολικής ανάπαυλας (Δημιουργία 4 ημέρων διακοπών μετά την Καθαρά Δευτέρα που θα συνδυάζονται με περιβαλλοντικές – πολιτιστικές δράσεις. Οι ημέρες αυτές μπορούν να καλύπτονται στην αρχή και το τέλος της σχολικής περιόδου. Η δράση αυτή θα συμβάλει στη στήριξη των μικρών/μεσαίων επιχειρήσεων των χειμερινών, αστικών και μη, προορισμών). Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πρότασή μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, προτείνουμε την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών με βάση τις ειδικές μορφές τουρισμού (κανόε – καγιάκ, πεζοπορία, ποδηλασία κλπ) στα πρότυπα των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών εκδρομών.


ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός– Υπουργείο Ανάπτυξης

Γίνεται μέσω των Περιφερειών διαβούλευση για τη διαμόρφωση του περιεχομένου των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ 2 με 3 χρόνια πριν από την προγραμματική περίοδο. Ωστόσο οι συνθήκες και οι ανάγκες μεταβάλλονται συνεχώς λόγω του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού στον κλάδο μας. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία συνεχούς διαβούλευσης, η οποία να συνεχίζεται και κατά την έναρξη της προγραμματικής περιόδου.
Δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει συμβάσεως franchising χρησιμοποιούν τον τίτλο διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.
Προβλέπεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ ως μοριοδοτούμενο αξιολογικό κριτήριο οι εξαγωγές, κριτήριο που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (αν και ασκούν λόγω του εισερχόμενου τουρισμού μια κατεξοχήν εξαγωγική δραστηριότητα), δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να καλύψουν.


Οδικός Τουρισμός

Άμεση παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διέλευσης από τους συνοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας με καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών (Αστυνομία – Υπουργείο Οικονομικών – Τελωνεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Περιφέρειες). Διάθεση κονδυλίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης – ΕΣΠΑ για βελτίωση των υποδομών (δεν έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια).
Ορισμός μικρού αντιτίμου (διόδια), κατά την είσοδο στη χώρα μας μέσω των χερσαίων συνόρων, για την αυτοχρηματοδότηση της συντήρησης των υποδομών.
Αλλαγή του τρόπου καταμέτρησης ώστε να διαχωρίζονται οι αφίξεις για τουριστικούς λόγους από τις υπόλοιπες – ένα ποσοστό 20% είναι εργάτες γης και όχι τουρίστες.

 

Πηγή: money-tourism.gr