ΤΕΠΙΧ: Μείζον πρόβλημα για τα ξενοδοχεία οι συνταξιοδοτήσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.

POX TASIOS GRIGORHS Τα κριτήρια στο ΤΕΠΙ οδηγούν  υποχρεωτικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην απώλεια της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα επιδότησης.

Μείζον πρόβλημα για τα ξενοδοχεία δημιουργεί η μη εξαίρεση από την ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης των συνταξιοδοτήσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, γεγονός που οδηγεί υποχρεωτικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην απώλεια της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα επιδότησης. Σημειώνεται ότι η εξαίρεση αυτή προβλέπεται στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες για το μείζον αυτό θέμα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης, απέστειλαν νέα επιστολή στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον κ. Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία κοινοποιούν και στην κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, “Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν, για τα δύο πρώτα έτη από την λήψη του δανείου, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, με το σχετικό έλεγχο να πραγματοποιείται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ωστόσο από τη συγκεκριμένη υποχρέωση δεν εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Σημειώνεται πως αντίστοιχη εξαίρεση υπήρχε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία ομοίως προβλεπόταν υποχρέωση διατήρησης.

Η ανωτέρω υποχρέωση, όπως διατυπώνεται (χωρίς τη συγκεκριμένη εξαίρεση), οδηγεί υποχρεωτικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην απώλεια της προβλεπόμενης στο ανωτέρω πρόγραμμα επιδότησης. 

Τα ξενοδοχεία αρχές του έτους 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν υψηλές πληρότητες και επομένως αυξημένο αριθμό εργαζομένων (πολλοί από τους οποίους απασχολούντο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες. Αντιθέτως τους προηγούμενους μήνες, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron, οι επιχειρήσεις μας ήταν επί της ουσίας ανοικτές – κλειστές με μονοψήφια ποσοστά πληροτήτων, δεν ήταν δε σε θέση ούτε να αναπληρώσουν το προσωπικό που για τον οποιονδήποτε λόγο αποχώρησε τους προηγούμενους μήνες, μιας και, ακόμα και αν κατάφερναν να βρουν κάποιον εργαζόμενο για να προσλάβουν (ιδιαίτερα δυσχερές με το πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που απασχολούν το ξενοδοχειακό κλάδο), δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας – θα έπρεπε να προσλάβουν κάποιον απλώς και μόνο για να πληρώνεται, χωρίς να εργάζεται.

Ήταν, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατον να φθάσουν στις 31-1-2022 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, όπως ήταν αδύνατον να φθάσουν το συγκεκριμένο αριθμό και στις 31-1-2021, για αυτό δε το λόγο αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχου και σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2021″.

Κατόπιν αυτών η ηγεσία της ΠΟΞ ζητά να εφαρμοστεί και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ εξαίρεση σε σχέση με τη ρήτρα διατήρησης, για τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να προβλεφθεί, όπως και το έτος 2021, η διενέργεια ελέγχου σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2022.