DORIAN AMAR: Οινοποιός, Συγγραφέας, Εικαστικός. Εμπνεύστηκε από τον αμπελώνα και την πανίδα της Πάτμου. .

AGROECOLOGIE VIVLIO DORIAN

 

  της Νατάσας Ιάμβου

Ο Dorian Amar είναι ένα πολύπλευρο ταλέντο. Είναι οινοποιός-οινολόγος γαλλοελβετικής καταγωγής με πτυχίο οινολογίας από την Haute Ecole Spécialisée de Changins (Ελβετία).
Είναι  Νικητής των Βραβείων Γαλλοφωνίας Gourmand 2022. Καλύτερο Βιβλίο για Ποτά και Νικητής Ειδικών Βραβείων 2023: ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΚΡΑΣΙ.
Τον γνωρίσαμε ως υπεύθυνο αμπελουργίας του αμπελώνα "PATOINOS  domaine de l Apocalypse" τον Ιούνιο του 2016, την σημαντική πρωτοβουλία του Ιωσήφ Ζησιάδη, στην περιοχή Πέτρας Πάτμου.

Ο Dorian Amar είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων μεταξύ αυτών δύο βιβλίων για το κρασί, ενός βιβλίου για τα δέντρα της Πάτμου

Τέλος ο DORIAN Είναι εικαστικός.

 

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ 


Agroecologie: Quatre saisons du domaine de l Apocalypse . Note et observations sur un viticole cultive en agroecologie (Γαλλική έκδοση) 

AGROECOLOGIE VIVLIO

Αγροοικολογία: Οι τέσσερις εποχές του βασιλείου της Αποκάλυψης 

Σημειώσεις και παρατηρήσεις για έναν αμπελώνα που καλλιεργήθηκε με αγρο-οικολογία.

Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται  η ιστορία ενός νεαρού αμπελουργού σε ένα νησί του Αιγαίου Πελάγους, (Πάτμος) ο οποίος ήρθε για να καλλιεργήσει αμπέλια και να χαλαρώσει. Είναι η περιπέτεια κάποιου που, φτάνοντας σε μια πραγματική έρημο, εργάστηκε για πέντε χρόνια συνέβαλε στο να πρασινίσει ! Ο άνθρωπος της γης, αυτός που χρησιμοποιεί τη γλώσσα της φύσης και γνωρίζει τα πλάσματά της, αυτός που εργάζεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες και με τα στοιχεία της φύσης, είναι ήδη στο σπίτι του παντού. Γίνεται σαν τα ζώα που κατοικούν στα μεγάλα δάση. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ποτέ ανοιχτούς χώρους και ορεινά βοσκοτόπια; Ευτυχισμένος είναι αυτός που, ταξιδεύοντας στον πολιτισμένο κόσμο, τον τιθασεύει και ζει σαν άγριο θηρίο!

Ο αναγνώστης θα βρει σε αυτό το βιβλίο όλη την καλή φροντίδα που δόθηκε στη γη κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών στην Πάτμο, και τις παρατηρήσεις που αφορούν ειδικά την καλή διαχείριση του Domaine de l'Apocalypse : το αμπέλι και το κρασί,  ελιές και  συκιές, τα δέντρα και οι θάμνοι, οι κότες και τα πουλιά, οι μέλισσες και τα λουλούδια, αποτελούν το πλαίσιο αυτού του ταξιδιού στην άκρη της Μεσογείου.

Θα ανακαλύψει έναν λόγο ταυτόχρονα διδακτικό και ποιητικό, όπου η εργασία και η στοχασμός χρησιμεύουν ως υποδοχή για την έκφραση ενός κόσμου πιο κοντά στη φύση και τις εκδηλώσεις της.

Επειδή το κρασί που γεννιέται από μια αγροοικολογική προσέγγιση φέρει ένα μήνυμα. Είτε ανυψώνει ψυχές είτε κατευθύνει μυαλά, είτε προκαλεί αντιδράσεις και απελευθερώνει πάθη, αυτό μας επιτρέπει ήδη να φέρουμε μια διαφορετική οπτική στους ρυθμούς που ο χρόνος αποτυπώνει στους ζωντανούς, να προκαλέσουμε θαυμασμό και να δούμε το αμπέλι διαφορετικά, να συνοδεύσουμε τη ζωή των φυτών και των ζώων κατά τη διάρκεια των εποχών και σε διάστημα πέντε ετών, αυτό είναι που μπορεί να προσφέρει ο οινοποιός στα καλύτερά του μέσα από αυτό το βιβλίο.

 

 

L'ESSENTIEL DE CE QU'IL FAUT SAVOIR SUR LE VIN

VIVLIO KRASIpg

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Η αισθητηριακή εικόνα ενός σπουδαίου κρασιού εκφράζεται συχνότερα μέσα από μοναδικές ονειρικές αναπαραστάσεις. Αυτό το ζυμωμένο ποτό, με τις μυστικιστικές του αρετές και μερικές φορές το τραγικό του πεπρωμένο, είναι ικανό να ανυψώσει τις ψυχές και να σπείρει σύγχυση με τα απαλά εκπνεόμενα αρώματά του στο μυαλό μας: κάθε εισπνοή μας ανεβάζει λίγο πιο ηδονικά σε έναν κόσμο όπου ψιθυρίζεται μια μυστηριώδης γλώσσα. Ωστόσο, η διαδικασία ανάπτυξης και γευσιγνωσίας του κρασιού υπακούει σε ακριβείς κανόνες. Αποκαλύπτοντας τη φύση του μέσα από μια απλή ανάγνωση των σταδίων της ζωής του, από τον αμπελώνα μέχρι το κελάρι και το σερβίρισμά του, αυτοί είναι οι στόχοι που επιδιώκονται σε αυτό το βιβλίο, ώστε ο αναγνώστης - σομελιέ ή παθιασμένος ερασιτέχνης - να μπορεί, μέσα από τα μάτια ενός οινολόγου, να ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού.

 

Les Arbres de Patmos 

TA DENDRA THS PATMOU

Τα Δέντρα της Πάτμου Μια Εμπειρία σε Οινοποιείο


Aυτό το βιβλίο αφηγείται αυτή την υπέροχη περιπέτεια, ασχολούμενο φυσικά με τη σχέση μεταξύ δέντρων και γεωργίας, μέσα από την εμπειρία της καθημερινής ζωής στo νησί της  Αποκάλυψης. Ρίχνει μια ματιά στις παρούσες και τις περασμένες γενιές, με την ελπίδα να ενθαρρύνει όλους να επανασυνδεθούν με το γεωργικό τους παρελθόν.


Αυτοί οι νησιωτικοί χώροι μοιάζουν με αγροτικά περιβάλλοντα, όπου οι άνθρωποι ενστικτωδώς δεν εμπιστεύονται τίποτα καινούργιο. Αλλά όχι πάντα. Χρειάστηκε μόνο μια γενιά για να αντικατασταθεί εν μέρει η μεσογειακή διατροφή από μενού γρήγορου φαγητού και να εγκαταλειφθεί η γεωργική γη για νέες δραστηριότητες.


Μετά από εκατοντάδες χρόνια αμπελουργίας, η παραγωγή κρασιού στην Πάτμο εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1960 υπέρ του τουρισμού. Σε αυτό το νησί, μακριά από την ηπειρωτική χώρα, η γεωργική τεχνογνωσία δεν μεταδόθηκε ποτέ στην επόμενη γενιά. Τα παιδιά δεν ήθελαν να είναι σαν τους γονείς τους, μη κατανοώντας πώς οι άνθρωποι μπορούσαν να υποφέρουν τόσα πολλά για τόσα λίγα.


Το Domaine de l'Apocalypse ιδρύθηκε το 2011 με στόχο την αναβίωση της αμπελουργίας στο νησί St. Jean μέσω μιας αγροοικολογικής προσέγγισης. Σήμερα, 2 εκτάρια αμπελώνων, 240 ελαιόδεντρα, 40 συκιές, ένας λαχανόκηπος περμακουλτούρας και μέλισσες καλλιεργούνται βιοδυναμικά. Τα πρώτα κρασιά, που κυκλοφόρησαν το 2016, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Όλες αυτές οι επενδύσεις είναι διαθέσιμες σε όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν.


Αυτό το βιβλίο αφηγείται αυτή την υπέροχη περιπέτεια, ασχολούμενο φυσικά με τη σχέση μεταξύ δέντρων και γεωργίας, μέσα από την εμπειρία της καθημερινής ζωής στην περιοχή της Αποκάλυψης. Ρίχνει μια ματιά στις παρούσες και τις περασμένες γενιές, με την ελπίδα να ενθαρρύνει όλους να επανασυνδεθούν με το γεωργικό τους παρελθόν.

 

Ο DORIAN ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ 

SKITSO 3 

Ζωγραφίζει με πενάκι . Συνεργάζεται με τον φίλο του Anthony Tombez, για την εικονογράφηση των βιβλίων καθώς και του ελβετικού περιοδικού που διευθύνει. Ο Anthony είναι θεραπευτής, ζωγράφος και σχεδιαστής, ενώ ειδικεύεται επίσης στη διαμόρφωση του χώρου μέσω της ιερής γεωμετρίας.

Τα σχέδιά, όπως και τα βιβλία, αποσκοπούν στο να επανασυνδέσουν τον άνθρωπο με το θείο.

Σχεδιάζουνε σύντομα να εκθέσουν  τα έργα τους — βιβλία και  σχέδια — στο vegan εστιατόριο Pernera.

 

SKITSO 2

SKITSO 10

SKITSO 11