Ο Έκτορας Μποτρίνι στα εγκαίνια του εστιατορίου PLEIADES. Τι μας είπε στη συνέντευξη του

 

APOPSI KOSMOS PLEIASτης Σμαράγδας Μουλιάτη

Την Τρίτη 6 ιουνίου ξεκίνησε και επίσημα ένα σημαντικό γαστρονομικό γεγονός στο νησί μας.


SMARAGDA BOTRINIΤο opening του γνωστού εστιατορίου PLEIADES με την παρουσία του Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος οργάνωσε το εστιατόριο και το μενού, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το εστιατόριο  και τη γαστρονομία στο νησί μας.
Η γαστρονομία τα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια του νησιού μας,  είναι γεγονός ότι έχει βελτιωθεί, στο μενού, στην ποιότητα των πρώτων υλών και των προσφερομένων υπηρεσιών. Και αυτό συμβαίνει στα περισσότερα από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.
Όλοι οι εστιάτορες προσπαθούν αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των επισκεπτών του νησιού μας και τις τάσεις, να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους και ανάλογα με την κατηγορία τους να προσφέρουν το καλύτερο.
Μία περίπτωση εξαιρετικά σημαντική είναι αυτή του PLEIADES restaurant pool and bar του EIRINI LUXURY HOTELS VILLAS των συμπατριωτών μας Χρήστου και Ειρήνης Καμίτση που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έβαλε τη δική του σφραγίδα στο επιχειρείν του νησιού μας. Τη σφραγίδα της επιμονής και των υψηλών στόχων. Μια φιλοσοφία που το βλέπουμε σε οτιδήποτε επιχειρούν.

Για το 2017 ο Χρήστος και η Ειρήνη μας επιφύλαξαν μία εξαιρετική έκπληξη, που ταράζει τα νερά και βάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχυ . Συνεργάζονται με τον Έκτορα Μποτρίνι τον διακεκριμένο σεφ που έχει τιμηθεί με αστέρι Michelin και χρυσούς σκούφους.
Είναι ένα επιχειρηματικό άλμα που τιμά τους ίδιους , ωφελεί το νησί μας και ευχόμαστε να τους πάνε όλα καλά.
Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 το εστιατόριο άνοιξε με οικοδεσπότες τους Χρήστο και Ειρήνη Καμίτση, τον Έκτορα Μποτρίνι και την ομάδα του. Μετά από τον αγιασμό που τέλεσε ο καθηγούμενος αρχιμ. Κύριλλος, οι καλεσμένοι απόλαυσαν  τα finger food της κουζίνας του Έκτορα Μποτρίνι,   τα ποτά και τα κοκτέιλ του μπάρ,   την υπέροχη βραδιά με το μοναδικό τοπίο και το περιβάλλον του Pleiades.
Mε τον Έκτορα Μποτρίνι είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε στα πλαίσια μιας συνέντευξης που μας παραχώρησε μετά την τελετή του αγιασμού,  για την Πάτμο, για το εγχείρημα και  για διάφορα άλλα γαστρονομικά θέματα.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο σεφ της εκπομπής του ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. Είναι ένας φιλοσοφημένος σεφ με ένα μειονέκτημα. Συνεχώς μιλάει στο κινητό γιατί συνεχώς τον καλούν και απορούμε πως τα καταφέρνει.

Διαβάστε, τι τον ρωτήσαμε και τι μας απάντησε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Σ.Μουλιάτη: Είστε εδώ κοντά μας στο PLEIADES για επαγγελματικούς λόγους. Η Πάτμος εκτός από το επαγγελματικό ενδιαφέρον σας έδωσε και κάτι άλλο που είναι πιο ενδιαφέρον;
Mποτρίνι. Δεν έχω ξανάρθει. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο αλλά στην Πάτμο, ήρθα πρώτη φορά. Η Πάτμος είναι το πιο ενδιαφέρον νησί που έχω δει. Πρώτον δεν εχω ξαναδεί τέτοια φυσική ομορφιά και δεύτερον έχω έναν πολύ καλό φίλο. Ο σκοπός μου εδώ δεν είναι το οικονομικό . Είμαι πολύ καλός φίλος με το Χρήστο Καμίτση και θεωρώ ότι είναι μια φιλία που θα κρατήσει στον χρόνο. Και τον καταλαβαίνω γιατί και γω είμαι ιδιοκτήτης και αυτός είναι ιδιοκτήτης άρα έχουμε τους ίδιους φόβους και τα ίδια άγχη και συμπράξαμε μαζί. Είμαστε φίλοι πλέον και νομίζω ότι τον βοηθάω και με βοηθάει με τον τρόπο του. Νομίζω ότι θα πάει πολύ μπροστά, άρα, η Πάτμος θα είναι μια από τις περιοχές που θα επισκέπτομαι πολύ συχνά.
Σ.Μουλιάτη: Διάβασα ότι η Κέρκυρα είναι το νησί που θα θέλατε να πάτε εκεί να δουλεύετε λίγους μήνες εποχιακά, να ψαρεύετε και να ηρεμείτε. Μήπως τώρα μετά από αυτά που μου λέτε ότι  ονειρεύεστε να κάνετε,  σε άλλο νησί να το κάνετε στην Πάτμο; 
Μποτρίνι: Και γιατί όχι; Είναι ένα νησί που με έχει εντυπωσιάσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.
 Σ. Μουλιάτη: Από τις εκπομπές σας που έχω δει στην τηλεόραση, συμπέρανα, ότι διακρίνεστε από έναν τσαμπουκά απαιτητικότητας στις σχέσεις σας με τους εστιάτορες. Τι θέλετε τελικά από ένα εστιατόριο και έναν μάγειρα;
Μποτρίνι: Εγώ θέλω να φύγει ο πελάτης ευχαριστημένος. Θέλω οπωσδήποτε και πάνω απ όλα καθαριότητα . Θέλω επίσης καλά υλικά και πάνω απ όλα σεβασμό στα  υλικά. Ο μάγειρας είναι κάτω από τα υλικά του. Δεν υπάρχουν πριμαντόνες στην κουζίνα. Πριμαντόνα είναι το υλικό. Π.χ Ένα φρέσκο και ωραίο ψάρι από τη θάλασσα. Το παίρνουμε και το ψήνουμε στη σχάρα. Βάζουμε λίγο πολύ καλό λάδι, λίγο λεμονάκι αν θέλετε, και τελείωσε. Ο μάγειρας δεν είναι συνθέτης. Ο μάγειρας είναι εκτελεστής. Και αν στην καριέρα του κάνει τρία τέσσερα πιάτα, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Σ.Μουλιάτη. Μήπως οι χρυσοί σκούφοι και τα αστέρια Michelin που έχετε πάρει για τα μενού σας σας κάνουν να ψάχνετε την τελειότητα και την ουτοπία καμιά φορά;
Μποτρίνι: Καθόλου. Ο Νταλί έλεγε. Μάταιο να ψάχνεις την τελειότητα γιατί δεν θα την πιάσεις ποτέ. Απλά θέλω τα πράγματα να γίνονται όπως θέλω εγώ. Εδώ π.χ. έχουμε πολύ δουλειά. Είμαι εδώ για να στρώσω το εστιατόριο. Θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο δουλειά. Για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο. Ο σκοπός εδώ είναι μέσα σε τρία χρόνια το εστιατόριο αυτό να γίνει πολύ δυνατό. Χτίζουμε τώρα τα θεμέλια και τις βάσεις για να πάμε εκεί που θέλουμε. Θα ήταν τραγικό να έρθουμε τον πρώτο χρόνο και να πούμε θέλω να κάνω πράγματα εξαιρετικά. Θάπρεπε νάχει το τριπλάσιο προσωπικό, τις τριπλάσιες πρώτες ύλες και θάταν ασύμφορο για μια μικρή επιχείρηση όπως αυτή, να κάνει αυτά τα πράγματα. Θέλει χρόνο.
Σ.Μουλιάτη: Όπως είπατε λαμβάνετε πολύ σοβαρά υο όψιν, την ποιότητα και την προέλευση των υλικών. Η Πάτμος και η περιοχή μας, σας προσφέρει κάποια από αυτά τα υλικά που θα χρειαστείτε;
Μποτρίνι: Έχουμε φέρει τυριά από τους Λειψούς . Βρήκαμε εξαιρετικό τόνο, εξαιρετικό ξιφία. Έχουμε βρει χόρτα, έχουμε βρει θυμάρια, θρούμπια ακόμα και φραγκoσυκιές που από τα φύλλα τους φτιάχνουνε πιάτα.Πρέπει δε να σας πω ότι έχουμε ρίξει λαγωνικά να μας βρουν και άλλα πράγματα. Το επόμενο βήμα μας είναι όλο το μενού, να είναι παραδοσιακές συνταγές από το Αιγαίο.
Σ.Μουλιάτη: Αυτό είναι εξαιρετικό γιατί δίνετε η δυνατότητα στους παραγωγούς να αναπτύξουν στοχευμένα την παραγωγή τους ξέροντας ότι ετιατόρια όπως το PLEIADES χρειάζονται τοπικά προιόντα. Κάθε πότε θα μας επισκέπτεστε;

Μποτρίνι: Είμαι εδώ 5 μέρες και θα φύγω αύριο Τετάρτη. Θα έρθω πάλι σε 15 μέρες για να μείνω άλλες 5 μέρες. Από μεθαύριο έρχεται όλη η ομάδα ειδικών αποστολών όπως τη λέω και θα μείνει εδώ άλλες δέκα μέρες. Η ομάδα αποτελείται από σεφ, σουσεφ και μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην κουζίνα. Είναι consulting. Έχουμε την υψηλή επιμέλεια αλλά είναι και κάτι παραπάνω για μας.
Σ.Μουλιάτη: Η ελληνική δημιουργική εξελιγμένη κουζίνα όπως την χαρακτηρίζεται περιλαμβάνει και την παραδοσιακή ;
Mποτρίνι: Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ δημιουργική κουζίνα αν δεν ξέρεις την παράδοση. Η παράδοση είναι αυτή που σε οδηγεί στην δημιουργία. Γιατί τι είναι η δημιουργική κουζίνα. Είναι η προέκταση της κλασικής. Είναι αυτό που δεν φαίνεται στο πιάτο. Κάποιος που δεν ξέρει κλασική κουζίνα,  δεν μπορεί να κάνει δημιουργική.
Σ.Μουλιάτη: Λέτε κάπου διάβασα, ότι δεν υπάρχει Ελληνική κουζίνα.
Μποτρίνι. Ελληνική κουζίνα υπάρχει αλλά πρέπει να ταυτοποιήσουμε και να χαρτογραφήσουμε, ποια είναι πιάτα ελληνικά αμειγώς. Υπάρχουν πιάτα που δεν είναι ελληνικά,  αλλά από  επηρροές και τα έχουμε κάνει δικά μας. Αν και μια τελευταία έρευνα λέει και συμφωνώ μαζί της, ότι δεν υπάρχει τοπική κουζίνα κάθε τόπου. Υπάρχει εποχική τοπική κουζίνα κάθε τόπου και θα σας εξηγήσω. Το 1940 τρώγαμε στην Ελλάδα φασολάδα και ήταν το παραδοσιακό μας πιάτο. Το 2016 στην Αθήνα το πιάτο μας ξέρετε πιο είναι; το σούσι . Τα παιδιά όταν καλούν τους φίλους τους κάνουν σούσι δεν κάνουν τα παραδοσιακά μας φαγητά. Το ίδιο γίνεται και στην Αμερική. Παλιά ήταν τα burger τώρα είναι τα σουσάδικα. Βλέπετε ότι τώρα η παράδοση πάει με την εποχηκότητα με τον χρόνο με τη μόδα γενικά. Ποιος μαγειρεύει σπίτι τα φαγητά που έκανε η μαμά; Τώρα ούτε κεφτεδάκια δεν μπορούνε να κάνουνε . Είναι δυνατόν η Ελλάδα να κάνει φεστιβάλ burger και να μη κάνει φεστιβάλ μπιφτεκιού; Με μπιφτέκια και κεφτέδες μεγαλώσαμε. Ξέραμε εμείς το burger; Ήτανε η παράδοση μας; Και όμως πάνε όλα εκεί. Μπεργκεράδικο. Χότ ντογκ, δεν υπάρχει τίποτα παραδοσιακό. Θεωρώ ότι η μαγειρική είναι ελευθερία. Θέλει όμως μεγάλη προσπάθεια και τα τελευταία χρόνια η Έλλάδα έχει αρχίσει και εξελίσσεται. Υπάρχει ένας αναβρασμός από νέους μάγειρες. Το θέμα είναι να βάλουμε και μεις ένα λιθαράκι ώστε να κτιστεί πραγματικά κάτι πολύ καλό στην Πάτμο γιατί αυτό βοηθάει τον τουρισμό. Είναι αυτά που δείχνουν την ποιότητα μας,γιατί το έχουμε σαν λαός, και να το εξελίξουμε και να περάσουμε μέσα από την κρίση, φτιάχνοντας καινούργια πράγματα. Βοηθάει αυτό την Ελλάδα μας την παιδεία και την κουλτούρα μας. Γιατί το φαγητό είναι παιδεία και πολιτισμός. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όταν πας σε ένα εστιατόριο και πληρώνεις 5 ευρώ παραπάνω είναι στην ποιότητα, στο σέρβις , στην καλή πρώτη ύλη, και δεν είναι στα παλιόλαδα. Βάζουν το λάδι στο τηγάνι το Μάιο και το πετάνε τον Οκτώβριο. Θέλει χρόνο και πολύ δουλειά ακόμα, αλλά νομίζω σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι για το επίπεδο που στοχεύουμε για το Pleiades και εγώ και ο Χρήστος.

 

Τέλος,  τον προσκαλέσαμε στο 9ο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου. Τον είχαμε καλέσει όταν ξεκινήσαμε εφέτος την οργάνωση,  αλλά   τότε δεν μπορούσε,  τώρα  μας είπε ότι  θα  προσπαθήσει   να  έρθει γιατί το βρήκε πολύ σημαντικό σαν Φεστιβάλ. Να σημειωθεί ότι τον είχαμε καλέσει παλαιότερα αλλά και τότε είχε βεβαρυμένο πρόγραμμα. Τώρα ίσως είναι μια ευκαιρία. 

AGIASMOS.jpg AGIASMOS2.jpg APOPSI-KOSMOS-PLEIAS.jpg

APOPSI-PLEIADES.jpg BOTRINI-SYNENTEFXI-2.jpg BOTRINI-SYNENTEFXI.jpg

BOTRINI-XRHSTOS.jpg MARIA-KAMITSI.jpg PLEIADES-KOSMOS.jpg

SMARAGDA-BOTRINI.jpg TRAPEZI.jpg apopsi3jpg.jpg