Μια μεγάλη διάκριση για τον νεαρό Πάτμιο Επιστήμονα Ιωάννη - Αλέξανδρο Γαμπιεράκη!

gampierakis giorgos Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 15:44 | Γράφτηκε από τον/την Patmostimes
Φωτό: Από την Ορκωμοσία του Γιάννη πριν πέντε χρόνια ως Βιολόγου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον παππού και τη γιαγιά του

Ο νεαρός Πάτμιος επιστήμονας Ιωάννης - Αλέξανδρος Γαμπιεράκης νευροβιολόγος πλέον και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε το μεταπτυχιακό του στην Μοριακή Ιατρική και συνέχισε την έρευνα του στην διαδακτορική του διατριβή στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο συμπατριώτης μας γιος του γνωστού μας Γιώργου Γαμπιεράκη από τον Κάμπο του κυρ Γιάννη και της κυρά Ευσεβίας, μετά από 6 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας στο ΙΙΒΕΑΑ, (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών) κατάφερε να ανακαλύψει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο εξαιρετικό περιοδικό Molecular Psychiatry, Nature και μάλιστα επιλέχθηκαν από τους εκδότες για το εξώφυλλο του!

 Έχουν χρήσιμες ιατρικές προεκτάσεις: ο Γιάννης κατέδειξε ότι η εντερική φλεγμονή επιδρά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αρνητικά την Νευρογενεση, την δυνατότητα δηλαδή ανάπτυξης νέων νευρώνων.

Προσφέρουν μια νευροβιολογικη εξήγηση, γιατί ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου εμφανίζουν σημαντικές συμπεριφορικές αλλαγές, κάποιοι και κατάθλιψη.

Τα ευρήματα αυτά βοηθούν στον σχεδιασμό νέων, πρώϊμων θεραπειών των χρόνιων αυτών νοσημάτων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενών.

 Ο νεαρός Επιστήμονας θα συνεχίσει την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Stem Cell Institute του πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη.

Ευχόμαστε ολόψυχα στον Γιάννη καλή σταδιοδρομία στο Χάρβαρντ!