Μεγάλο πλήγμα στη διεθνή τουριστική “σκηνή”, η απουσία Ρώσων ταξιδιωτών | Αισθητή η απουσία των Ουκρανών για τους μακρινούς προορισμούς

tsipouradiko Με τον εναέριο χώρο της Ρωσίας κλειστό σε περισσότερους από 30 προορισμούς και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι η παρατεταμένη απουσία ταξιδιωτών από αυτούς τους δύο προορισμούς θα γίνει αισθητή πολύ πέρα από την Ευρώπη.

Μόνο το 2019, οι Ρώσοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν πάνω από 40 εκατομμύρια ταξίδια, αποτελώντας μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εξερχόμενων ταξιδιωτών και την έκτη υψηλότερη από πλευράς δαπανών παγκοσμίως και μια ολοένα και πιο ανθεκτική αγορά για παραθαλάσσιους προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Κύπρος, η Ελλάδα, αλλά και η Ινδία.

Φυσικά, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πόσο θα επηρεάσει τους τουριστικούς προορισμούς η απώλεια των Ρώσων τουριστών, όταν η ανάκαμψη από την πανδημία μόλις ξεκίνησε. Το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει πλήγμα.

Όταν η πανδημία “αναστάτωσε” τα ταξίδια για περισσότερο από ένα χρόνο, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ταξιδιώτες ήταν μεταξύ των λίγων που ξεκίνησαν και πάλι να ταξιδεύουν άφοβα μόλις οι προορισμοί άνοιξαν ξανά για αυτούς. Επέλεξαν πιο μακρινούς προορισμούς, που άνοιξαν τα σύνορά τους, με ζεστό καιρό εκτός Ευρώπης. Ορισμένοι ήταν αγαπημένοι προορισμοί πριν από την πανδημία, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γκόα και η Αίγυπτος, ενώ άλλοι ήταν πιο πρόσφατοι σε ενδιαφέρον, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τανζανία και οι Μαλδίβες.

Αυτές οι τουριστικές οικονομίες “πόνταραν” φέτος στη συνεχιζόμενη άνοδο των Ρώσων ταξιδιωτών, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό Ουκρανών επισκεπτών στις ακτές τους, σύμφωνα να με το Skift. Για τους περισσότερους, ήταν μια υπόσχεση ταχύτερης ανάκαμψης σε ένα ασταθές, ταξιδιωτικό τοπίο, μετά την πανδημία. 

Αλλά τώρα που οι αγορές, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας έχουν “παγώσει”, ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος για αυτούς τους παραθαλάσσιους προορισμούς; Και πώς κάποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να απαλύνουν το πλήγμα, καθώς ο τουρισμός επωμίζεται και πάλι το βάρος μιας αναμενόμενης κρίσης με παγκόσμιες επιπτώσεις;

Δύο ανερχόμενες αγορές προέλευσης
Υπήρχε πράγματι καλός λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για την αυξημένη ροή Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών φέτος.

Μέχρι το κλείσιμο του 2021, οι Ρώσοι ταξιδιώτες είχαν γίνει η κύρια ευρωπαϊκή αγορά προέλευσης για αναπάντεχους προορισμούς, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ η Ουκρανία κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Συνολικά 183.700 Ρώσοι επισκέφθηκαν το κράτος της Καραϊβικής το 2021, φθάνοντας στο 85% των προ-πανδημικών επιπέδων. Σε αυτό δεν υπολογίζονται οι περισσότεροι από 89.000 Ουκρανοί ή μια αύξηση ρεκόρ 150% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Η δυναμική συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2022, με σχεδόν 63.000 αφίξεις από τις δύο χώρες, ενώ νέα άνοδο αναμενόταν τον Φεβρουάριο, όταν η Δομινικανή Δημοκρατία έγινε η πρώτη χώρα στην Καραϊβική που ήρε όλους τους κανόνες για την πανδημία εντός της χώρας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως οι αριθμοί αυτοί εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.

“Σοκαριστήκαμε όταν είδαμε στις ειδήσεις για τον πόλεμο”, δήλωσε ο Alexander Karpetsky, διευθύνων σύμβουλος της Dominicana Pro, ενός τουριστικού πρακτορείου που μετακινεί Ρώσους και Ουκρανούς ταξιδιώτες στη Δομινικανή Δημοκρατία. “Στην εταιρία μας εργάζονται περίπου 50 άτομα, ενώ κάθε μήνα εξυπηρετούσαμε περίπου 6.000 άτομα”. είπε ο Karpetsky, ο οποίος κατάγεται από τη Ρωσία είναι παντρεμένος με Ουκρανή και ζει στη Δομινικανή Δημοκρατία εδώ και 17 χρόνια, γεγονός που του επέτρεψε να γίνει μάρτυρας της ραγδαίας αύξησης των Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών προς την Πούντα Κάνα.

“Ήταν ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων και οι υπάλληλοί μας που εργάζονται μαζί μας, έχασαν τη δουλειά τους και είναι δύσκολο να βρουν δουλειά αυτή τη στιγμή, καθώς η “υψηλή περίοδος” έχει ήδη περάσει και κανείς δεν αναζητά νέους εργαζόμενους. Άλλωστε, οι εργαζόμενοί μας ήταν αφιερωμένοι στις ουκρανικές και ρωσικές αγορές, οπότε κανείς δεν τους χρειάζεται”, δήλωσε ο Karpetsky.

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες τείνουν να μένουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες στα θέρετρα, μερικές φορές και περισσότερο, ξοδεύοντας έτσι περισσότερα από τον μέσο επισκέπτη από τη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική.

Η Ρωσία κατατάχθηκε ομοίως ως η δεύτερη αγορά προέλευσης για τις Μαλδίβες το 2021, ενώ ο αριθμός των Ουκρανών ταξιδιωτών αυξήθηκε επίσης. “Με τις αλλαγές στη ρωσική οικονομική κατάσταση, η αξία του νομίσματός τους έχει μειωθεί σημαντικά, επομένως, θα είναι πολύ ακριβά για ένα άτομο που επιθυμεί να ταξιδέψει στις Μαλδίβες”, δήλωσε ο Abdulla Mausoom, υπουργός Τουρισμού των Μαλδίβων, σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα επιστρέψουν εντός του τρέχοντος έτους.

Οι Μαλδίβες “είδαν” μια τεράστια αύξηση 142% στις κρατήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, από τη Ρωσία, και ήταν ο μόνος προορισμός που παρουσίασε αύξηση των ρωσικών αφίξεων, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys, ως αποτέλεσμα των συνεργασιών μάρκετινγκ με κορυφαίους ρωσικούς ομίλους που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πρακτόρων και των ταξιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ρώσοι ταξιδιώτες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης, ενώ η Τανζανία απολάμβανε επίσης τις αυξημένες τουριστικές ροές το 2021, ιδίως στα οικονομικά θέρετρα της Ζανζιβάρης. Η αισιοδοξία ήταν μεγάλη ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί φέτος, τόσο για την Τανζανία, όσο και για τα ΗΑΕ.

Στη συνέχεια, υπάρχει η Αίγυπτος, της οποίας οι επί μακρόν δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί Σαρμ ελ Σέιχ και Χουργκάντα είχαν αρχίσει να δέχονται και πάλι Ρώσους τουρίστες, όταν τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου άρχισαν ξανά το καλοκαίρι του 2021 μετά από εξαετή διακοπή. Αλλά και οι Ουκρανοί είχαν, επίσης, αρχίσει να συρρέουν εκεί.

“Η Αίγυπτος έχει δει περισσότερες ουκρανικές αφίξεις από τότε που άνοιξε τα σύνορά της, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, έναντι της συνήθους εισροής Ρώσων”, δήλωσε ο Kenneth Vasquez Laya, διευθυντής του Αιγυπτιακού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο το 2021, σύμφωνα με τον Κρατικό Οργανισμό Τουρισμού της Ουκρανίας, αποτελώντας έναν από τους πιο επισκέψιμους προορισμούς για τους Ουκρανούς, μετά την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους Millenials και Gen-Z.

Όπως και η Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς και το Κατάρ -που παρουσίασε αύξηση 53% το 2021, σύμφωνα με το ForwardKeys- η Αίγυπτος ανέμενε μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών τουριστών να επιστρέψουν το 2022. Μέχρι στιγμής τα θέρετρα στο Σαρμ ελ Σέιχ έχουν αναφέρει έως και 30% των επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Αλλά η απουσία των Ρώσων επισκεπτών all inclusive στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μπορεί να μην επηρεάσει τον τουρισμό της Αιγύπτου τόσο πολύ στο σύνολό του φέτος, επειδή δεν αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που επισκέπτονταν την πιο δημοφιλή, κλασική ιστορική διαδρομή της Αιγύπτου.

“Αν λάβετε υπόψη το 100% των Ρώσων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Αίγυπτο, θα μπορούσατε σχεδόν να πείτε ότι μόνο το 20% αυτής της αγοράς θα ασχολούνταν με την κλασική Αίγυπτο από την άποψη των κρουαζιέρων του Νείλου και των αρχαιοτήτων”, δήλωσε ο Laya. Και συμπλήρωσε: “Οι υπόλοιποι επεκτείνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στη χερσόνησο του Σινά, χαλαρώνουν, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, χορεύουν, κάνουν ψαροντούφεκο, καταδύσεις κ.λπ. και μετά επιστρέφουν στην πατρίδα τους”.

Οι αξιωματούχοι του τουρισμού της Γκόα δήλωσαν ότι η ξαφνική απουσία της κύριας αγοράς της, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει, δεν αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις ακόμη, λόγω της αύξησης του εγχώριου τουρισμού που αναμένεται ενόψει των τοπικών εκδηλώσεων και του φεστιβάλ Holi, τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής φέτος, μόλις 3.000 Ρώσοι τουρίστες έχουν επισκεφθεί την πόλη. Οι κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες σημαίνουν επίσης ότι η απουσία τους θα διαρκέσει πολύ περισσότερο αν δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις διακοπές τους πριν από την άφιξή τους.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι Ρώσοι και Ουκρανοί ταξιδιώτες ήταν από τους πιο ανθεκτικούς, πρόθυμοι να εξερευνήσουν τον κόσμο και να τολμήσουν μια νέα κανονικότητα. Όταν η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού οδήγησε σε αργή ανάπτυξη για τους περισσότερους προορισμούς σε όλο τον κόσμο, η Ρωσία αποτέλεσε την εξαίρεση όσον αφορά τους ταξιδιώτες της, που δεν επέτρεψαν στην παραλλαγή να ακυρώσει τα σχέδια των χειμερινών τους διακοπών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη Skift Travel Health Index.

Η βαθμολογία της παγκόσμιας ταξιδιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας κατατάσσεται, επίσης, σταθερά πάνω από το 70% από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ανάλογη σε δύναμη μόνο με τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Αλλαγή προσανατολισμού…

Πριν από την ξαφνική απουσία των ρωσικών και ουκρανικών αφίξεων, η Αίγυπτος είχε ήδη εφαρμόσει μια νέα στρατηγική μάρκετινγκ, στις αρχές του έτους, για να ωθήσει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν πέρα από τα συνηθισμένα αξιοθέατα.

“Η Αίγυπτος θα προβεί σε μια πιο επιθετική προβολή μέσα στους επόμενους περίπου δύο μήνες προς τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οι αγορές που κάνουν στην πραγματικότητα τα κλασικά ταξίδια στο Κάιρο και την Άνω Αίγυπτο, το Λούξορ και το Ασουάν”, δήλωσε ο διευθυντής του Αιγυπτιακού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η πρόταση προς αυτούς θα είναι να σκεφτούν λίγο πιο μακριά, να μείνουν λίγο περισσότερο και να επισκεφθούν και ένα από τα παραθαλάσσια θέρετρα για να αυξήσουν τον όγκο της κίνησης προς αυτές τις περιοχές που τώρα επηρεάζονται.

Δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει κανείς να σκέφτεται το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Laya.

Η Egypt Air ανακοίνωσε επίσης, την Τρίτη, ότι θα επαναλάβει τις πτήσεις προς Μπανγκόκ τον Ιούνιο. “Αυτό δείχνει ότι σκέφτονται πολύ μπροστά”, δήλωσε ο ίδιος.

Αλλά προς το παρόν, οι προορισμοί είναι λογικό να είναι απασχολημένοι με το πώς θα βοηθήσουν καλύτερα τον μεγάλο αριθμό των αποκλεισμένων παραθεριστών στα θέρετρά τους. Η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία πτήση μετ’ επιστροφής στην Πούντα Κάνα σήμερα (Πέμπτη, 3 Μαρτίου) για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων Ρώσων τουριστών. Η Τανζανία καθώς και η Αίγυπτος φιλοξενούν τουρίστες σε ξενοδοχεία μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους, ενώ οι Μαλδίβες παρατείνουν τις Visa για τους 750 Ουκρανούς τουρίστες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 

ΠΗΓΉ: money-tourism.gr