Χριστόδουλος Κούμανης. Πιστός στην οικογενειακή παράδοση

ARGYRO xristodoulosτης Σμαράγδας Μουλιάτη

Ο Χριστόδουλος Κούµανης προέρχεται από οικογένεια με μεγάλη οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιΐα. 
Ο πατέρας του ο αείμνηστος Θεολόγος Κούμανης, η γιαγιά του Χρυσάνθη Κούμανη, οι θείες του, ο αδελφός του, αποτελούν µια µεγάλη παράδοση στο νησί που συνεχίζει από φέτος με την κόρη του, τη μόνη και γνήσια εκπρόσωπο της 4ηςγενιάς παρασκευαστών παραδοσιακών προϊόντων και όπως μας είπε ο Χριστόδουλος «έχουν σκοπό να συνεχίσουν την γενετική παράδοση του νησιού μας για πολλά χρόνια»
Ο Χριστόδουλος, μεγάλωσε μέσα στο φούρνο. 
Από 10 χρονών παιδί, βοηθούσε και παρακολουθούσε την παρασκευή του ψωμιού . 
Στα 17 του αποφάσισε να πάει στη Ρόδο να μάθει τη ζαχαροπλαστική. 
Όταν επέστρεψε, δούλεψε στην επιχείρηση του αδελφού του μέχρι το 1991 και από το 1992 άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο. 
Ξεκίνησε με τη ζαχαροπλαστική. Στη συνέχεια με το παγωτό. 
Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει πάνω στις παραδοσιακές συνταγές. 
Παράλληλα, για την πρόοδο της δουλειάς του και τον εμπλουτισµό γνώσεων παρακολουθεί όλες τις εκθέσεις ζαχαροπλαστικής. Από τις εκθέσεις αυτές εκτός από τις γνώσεις και τις ιδέες που αποκομίζει, του δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνεί µε τους άλλους συναδέλφους του, επαφή που διατηρεί και μετά, να συζητεί μαζί τους και να ανταλλάσει απόψεις . 

xristodoulos vefa
Ο Χριστόδουλος Κούμανης είναι ένας πρεσβευτής της Πάτμου στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. 
Προσφέρει παραδοσιακά γλυκά και τυρόπιτες σε εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών και έχει παρασκευάσει για τους τηλεθεατές εκπομπών πατινιώτικες συνταγές και δεν υπάρχει εκδήλωση που να του ζητηθεί βοήθεια και να μη τη δώσει. 
Στην τουριστική έκθεση PHILOXENIA, τα πατινιώτικα πουγκιά του Χριστόδουλου βρίσκονται στο περίπτερο του Δήμου Πάτμου και προσφέρονται στους επισκέπτες του. 
Την Κυριακή του Πάσχα στη γιορτή του Δήμου, μαζί με άλλους επαγγελματίες προσφέρει τα παραδοσιακά του προϊόντα όπως τυρόπιττες κ.λ.π. στους επισκέπτες, 
Στο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης είναι μεταξύ των χορηγών και τον περασμένο Μάιο, οργανώθηκε με τη βοήθεια του η εκπαίδευση των παιδιών στη ζαχαροπλαστική στο event του του Aegean mamas της περιφέρειας μας με την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Ο λόγος που το κάνει αυτό όπως μας λέει, είναι γιατί θέλει να προσφέρει στο νησί μας. 
«Αισθάνομαι µας λέει, ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτω ένα μικρό λιθαράκι στη διαφήμιση και στη διάδοση της γευστικής κουλτούρας του νησιού μας".

Με την ευκαιρία της κουβέντας μας αυτής. τον ρωτάμε: 
Υπάρχουν διαφορές της παλιάς ζαχαροπλαστικής µε τη σημερινή και ποιες; 
Η σημερινή ζαχαροπλαστική µε την παλιά δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπήρχε τέτοια ποικιλία στα γλυκά. Οι πρώτες ύλες ήτανε φτωχές. 
Τώρα έχουμε πληθώρα πρώτων υλών. π.χ. πολλά είδη βουτύρου, πολλά είδη σοκολάτας. XRISTODOULOS PASXA 2019 2
Οι επισκέπτες, τι προϊόντα προτιμούν να αγοράζουν για να πάρουν μαζί τουςόταν αναχωρούν από το νησί µας και γιατί ; 
"Οι επισκέπτες, αγοράζουν πατινιώτικη τυρόπιτα και πουγκί. 
Πριν φύγουν μας τα παραγγέλνουν να τα πάρουν μαζί τους. Τους αρέσουν γιατί είναι γνήσια παραδοσιακά με φρέσκιες πρώτες ύλες.  Κάθε βράδυ περνούν από το ζαχαροπλαστείο να πάρουν ένα παγωτό ή ένα γλυκό." 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Ζαχαροπλαστείο Χριστόδουλος αναλαμβάνει την κατασκευή όλων των απαιτούμενων γλυκών για βαπτίσεις και γάμους, που εκτός από την υψηλή ποιότητα,  έχουν και υψηλής αισθητικής αμπαλάζ.