Translate from Google

enfrdeitptrues

ΠATΜΟΣ: Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜIΑ ΜΑΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΦAΤΕ; ΤΙ ΘΑ ΦAΤΕ;

 

GASTRONOMY

 

protoselido

 

Αφιeρωμα στις επιχειρhσεις που διαφημiστηκαν στις σελiδες του τουριστικοy οδηγοy PATMOS PATMOSTIMES GUIDE 2022 

 

Η Γαστρονομiα μας

Πάτμος Θρησκευτικός προορισμός. Εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται να τη γνωρίσουν. Τώρα και γαστρονομικός!
Φημίζεται για τα υπέροχα τυριά, το άπαχο κατσικίσιο κρέας, το κρασί, τα λαχανικά, τα βότανα τα φυτά της Πατινιώτικης γης , που η φαντασία και η γευσιγνωσία των κατοίκων συνδύασε εκπληκτικά στο βάθος του χρόνου και έφτιαξε εκπληκτικά προϊόντα και εδέσματα.

Τυριά: Η μυζήθρα (ξηρή μυζήθρα που τρίβουν στα μακαρόνια) και το Καλαθωτό, ένα  σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Η Ξυνομυζήθρα το τουλουμοτύρι, μαλακό, κοκκώδες, πικάντικο και πιπεράτο κατσικίσιο τυρί που  ωριμάζει μέσα σε αναποδογυρισμένο δέρμα κατσίκας (τουλούμι). Το τουλουμοτύρι ταιριάζει απόλυτα με τον Ελληνικό καφέ.TYROPITA MAGDA

pouggia

Κρασιά: Παραδοσιακά υπήρχαν αμπέλια στο νησί που παρήγαγαν  το λευκό μοσχάτο κρασί Αλεξάνδρειας, το φωκιανό κρασί, μια κόκκινη ποικιλία, ελαφρώς γλυκιά που εξάγετο μέχρι και την  Αίγυπτο. Τα πατητήρια για το μούστο βρίσκονταν μέσα στα  σπίτια των γεωργών. Σήμερα παραμένουν μόνο μερικάαμπέλια για ιδιωτική κατανάλωση και κάποιοι νοσταλγοί  της ακμής ξεκίνησαν την καλλιέργεια αμπελιών και την  παραγωγή κρασιού.  PATOINOS KRASIjpg

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ:
Πατινιώτικη τυρόπιτα.  Το σχινόψωμο από τους καρπούς των σχίνων, με ζάχαρη, κανέλλα και αλάτι.Εξαιρετικά γλυκά είναι τα πουγκιά τηγανητά ή φούρνου καθώς και τα ξεροτήγανα.Κορυφαίο γλυκό οι σβίγκοι και κορυφαίο ρόφημα το δασόγαλο από αμύγδαλα και ανθόνερο.Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι  στην κατσαρόλα.  

 

ΠΑΡΑΚΑΤΩ  Γαστρονομικές προτάσεις από τους επαγγελματίες του νησιού μας που περιλαμβάνονται στον τουριστικό οδηγό PATMOS Patmostimes guide 2022.

ΑΛΩΝΙ Εστιατόριο με live μουσική Βρίσκεται στη Χώρα . Είναι ένας χώρος για πραγματική παραδοσιακή διασκέδαση και φαγητό. Χορευτές με την παραδοσιακή φορεσιά χορεύουν νησιώτικους χορούς . Παίζει μουσική και τραγουδά ντόπιο παραδοσιακό συγκρότημα. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το γεμιστό ντόπιο κατσικάκι και να χορέψετε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Εστιατόριο. Στο κέντρο της πλατείας της Χώρας εκεί που χτυπά η καρδιά της ιστορίας μας . Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε: Μουσακά θαλασσινών με ταραμά και τριμμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.  

ΒΟΤΡΥΣ Εστιατόριο. Στη Σκάλα στην περιοχή της μαρίνας. Καταπληκτική βεράντα με θέα στο λιμάνι, τα σκαριά και το Μοναστήρι. Συνταγές του είναι μαγειρεμένες με προϊόντα της Πάτμου εγγεγραμμένα στη Διεθνή Κιβωτό της Γεύσης. Δοκιμάστε από το πλούσιο μενού: Χουνκιάρ Μπεγιεντί (Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας).  

ΓΙΑ ΜΑΣ –YIAMAS Σε έναν υπέροχο καταπράσινο κήπο Ριζότο λαχανικών σερβίρεται με ξύδι και σάλτσα

ΕΛΑ – ELA  Στον Χριστό στον Κάμπο και σε μια μεγάλη φάρμα με καλλιέργειες . Barbeque κρέας και ψάρι στο πέτρινο grill . Πολλές επιλογές κρασιού.

ΚΕΛΑΡΙ πιτσαρία. Βρίσκεται στη Σκάλα . Ζητήστε πίτσα ή πεϊνιρλί με χειροποίητη παραδοσιακή ζύμη από τον Παντελή. Γρήγορο delivery όπου και να βρίσκεστε.  

ΚΡΙΣ CHRIS COCTAIL BAR RESTAURANT. Στη Σκάλα στον παλμό της πόλης. Αγναντεύεις τη θάλασσα. Προτείνονται για όλες τις ώρες υπέροχα club sandwich. Ποικιλία καφέδων.  

KTHMA ΠΕΤΡΑ Εστιατόριο-καφέ. Απέναντι η πέτρα της Καλικατσού. Μπροστά του υπέροχη παραλία για μπάνιο. Από το πλούσιο μενού, δοκιμάστε το ντόπιο κατσικάκι ψητό στον ξυλόφουρνο.

ΛΑΜΠΗ εστιατόριο. Λατρεμένο εστιατόριο δίπλα στο κύμα πάνω στα βότσαλα. Μαγειρεμένα από την εξαιρετική μαγείρισσα Καίτη Γαμπιεράκη με προϊόντα από το οικογενειακό τους μποστάνι. Προτείνουμε Ψάρι φρέσκο στα κάρβουνα. Συνοδεύεται από φρέσκα λαχανικά κομμένα από τον κήπο. Μη ξεχάσετε επίσης το φλαμπέ τυρί σαγανάκι. 22470 31490

ΜΟΣΤΡΑ-MOSTRA sushi bar . Sushi. Ταρτάρ σολωμού.

ΜΠΟΝΑΤΣΑ  Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο Ψωμι και παραδοσιακά γλυκά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ εστιατόριο στη Σκάλα κοντά στην πλατεία. Από το 1950 γράφει την ιστορία της Πάτμου. Προτείνουμε από το πλούσιο μενού: Κακαβιά από φρέσκα ψάρια της περιοχής μας με την παραδοσιακή συνταγή της μαμάς Θεολογίας.  0

ΠΑΝΘΕΟΝ εστιατόριο ουζερί στη Χώρα . Μια οικογένεια σας υποδέχεται και σας μαγειρεύει μόνον Παραδοσιακά, σπιτικά φαγητά. Προτείνουμε το ψητό χταπόδι στα κάρβουνα και τα ντολμαδάκια.  

ΠΕΡΝΕΡΑ VEGAN Μουσακάς με μπεσαμέλ από κολοκυθάκια, κιμά από ελληνικά όσπρια και μανιτάρια. Σερβίρεται με φυσικό τζατζίκι.

ΠΛΕΙΑΔΕΣ Εστιατόριο Σάψιλα. Φιλέτο τόνου γκλασαρισμένο με λιαστές ντομάτες

SEA AND SUN Παραλία Κάμπου. Μακαρονάδα θαλασσινών

STELIOS Π λατεία Σκάλας. Καφέ σάντουιτς Σνάκ Σπιτικό παγωτό με ιδιαίτερες γεύσεις.

TA KΑΒΟΥΡΑΚΙΑ ταβέρνα εστιατόριο στην παραλία του Κάμπου. Στην καταπληκτική αυλή του ή στην παραλία ακούς το κύμα και απολαμβάνεις το φεγγάρι που στην πανσέληνο είναι μαγευτικά . Προτείνουμε: Φρέσκα ψάρια γεμιστά με χορταρικά εποχής.  

ΤΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ. Παραδοσιακή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

ΤΑΡΣΑΝΑΣ café-restaurant. Σταυρός Διακόφτι. Πάνω σε ένα σκάφος θα φάτε τις καλύτερες συνταγές της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Σας προτείνουμε: Φωλιές. Κανταΐφι με σπανάκι, φέτα και sauce τυριών.  

ΤΖΙΒΑΕΡΙ ΤΑΒΕΡΝΑ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ Σκάλα. Ένας δρόμος από τη   θάλασσα . Δοκιμάστε το γεμιστό κοκκινιστό καλαμάρι στην κατσαρόλα. Παραδοσιακή συνταγή της Πάτμου από την κυρία Ειρήνη.  

ΤΟΞΟΤΗΣ Εστιατόριο-πιτσαρία και καφέ στην Σκάλα. Ο πρωινός καφέ στον Τοξότη σου προσφέρει όλες τις πρωινές εικόνες του λιμανιού με τα σκάφη που σαλπάρουν για τις ημερήσιες εκδρομές . Προτείνουμε πίτσα Μαργαρίτα και vegetarian. τηλ.  

ΤΟ ΠΥΡΙΝΟ. ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ . Στο λιμάνι της Σκάλας απέναντι από το λιμεναρχείο. Δοκιμάστε: Παραδοσιακό Ελληνικό Σουβλάκι και με κοτόπουλο. Κάνει και delivery.  

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΜΑΣ Παραλία Κονσολάτο πάνω στο κύμα. Ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα

ΦΕΓΓΑΡΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Σκάλα και Χώρα. Ψωμιά διάφορα. Παραδοσιακά εδέσματα- σνακ-γλυκά.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ  Ζαχαροπλαστείο. Σκάλα δίπλα στο λιμάνι. Παραδοσιακή τυρόπιτα και πουγκί Πάτμου σε όλες τις εκδοχές . Χειροποίητο παγωτό.

ΧΑΡΗΣ  Σκάλα . Παραδοσιακές Τυρόπιτες και γλυκά Πάτμου. Αχλαδάκια, γλυκά κουταλιού.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ PATMOS PATMOSTIMES GUIDE 2022 

 

 

contact

Επισκεψιμότητα