Translate from Google

enfrdeitptrues

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ με σαμιώτικα κρασιά

 

Η «Καθαρά Δευτέρα» ονομάστηκε έτσι γιατί κατά παράδοση ξεκινά με αυτήν η μεγάλη νηστεία του Πάσχα. Ωστόσο το σύνηθες μενού της ημέρας, κάθε άλλο παρά «φτωχό» μπορεί να χαρακτηριστεί: Λαγάνα, χαλβάς, ελιές, ταραμοσαλάτα και τουρσιά, διάφορα όσπρια αλλά κυρίως οστρακοειδή και θαλασσινά (μύδια, γυαλιστερές, χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές και άλλα).
Είναι προφανές ότι σε ένα γευστικό χώρο ό

eos samou 3

πως αυτός των προϊόντων της θάλασσας με την τεράστια ποικιλία και τους μύριους τρόπους παρασκευής, οι ξηροί, ημίξηροι και γλυκείς οίνοι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου αποτελούν ίσως μια ασφαλή πυξίδα για να μη… θαλασσοπνιγούμε γευστικά.
Συνδυάστε λοιπόν τα οστρακοειδή στα οποία είναι εμφανής η παρουσία του αλμυρού (κατάλοιπα θαλασσινού νερού) με κρασιά τονισμένης οξύτητας όπως το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου, ξηρό) καθώς όξινο και αλμυρό κάνουν ένα ιδανικό πάντρεμα.samos seos
Αν στις γαστρονομικές σας επιλογές περιλαμβάνονται όσπρια μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδια, συνδυάστε τα με το ημίξηρο Selana. Για παράδειγμα, απογειώστε γευστικά τα φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα, σβήνοντάς τα με Samos Vin Doux και συνοδέψτε τα με το ροζέ Selana.
Τα θαλασσινά, όπως το χταποδάκι, τα καλαμαράκια και οι σουπιές, ταιριάζουν μοναδικά με ένα όλο άρωμα και γεύση λευκό ξηρό όπως οι «Ψηλές Κορφές».
Και για το επιδόρπιο, η πλούσια γεύση του χαλβά –ειδικότερα του χαλβά με σοκολάτα ή και ξηρούς καρπούς- δένει μοναδικά με το πεπαλαιωμένο γλυκό Samos Anthemis, ώστε να «κλείσει» υπέροχα η Καθαρά Δευτέρα.
Παραθέτουμε δύο συνταγές, από Σαμιώτες executive chefs όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη Horeca 2017:
Χταπόδι με πορτοκάλι και Samos Anthemis με κόκκινο ρύζι και τουίλ από μελάνι χταποδιού (από τον chef Βαγγέλη Μπιλιμπά)
Τι θα χρειαστούμε:
Για το ΧΤΑΠΟΔΙ
1 ½ κιλό χταπόδι
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
200 ml Samos Anthemis
Για το ΡΥΖΙ
300 γραμ. ρύζι μπασμάτι
1 κουταλιά βούτυρο
2 βολβούς παντζαριού βρασμένους και περασμένους από το χοντρό τρίφτη
Για το ΤΟΥΙΛ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
200 γραμ. αλεύρι
180 γραμ. βούτυρο
μελάνι χταποδιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε το χταπόδι με τα υγρά του για 25 λεπτά, στραγγίζουμε. Σβήνουμε με Samos Anthemis και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το φύλλο δάφνης. Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Βράζουμε το ρύζι μαζί με το παντζάρι για δέκα λεπτά ώστε να αποκτήσει ένα υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα. Στραγγίζουμε και βουτυρώνουμε το ρύζι.
Για το τουίλ ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί (αλεύρι, βούτυρο και το μελάνι χταποδιού). Σε μια αντικολλητική επιφάνεια βάζουμε δυο κουταλιές από το μείγμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα «δίχτυ».
Μύδια μεθυσμένα (από τον chef Ασλάνη Παντερλή)
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό μύδια
1 φλυτζάνι Aegean Breeze, ξηρό
2 κ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ξηρά
1/2 ματσάκι άνιθο
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Σωτάρουμε με βούτυρο, προσθέτουμε τα μύδια και σβήνουμε με το Αegean Breeze. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε στολίζοντας με άνιθο ψιλοκομμένο.

 

contact

Επισκεψιμότητα