Tέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να αποφύγετε το κρυολόγημα και τη γρίπη
Καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την ευεξία τους κρύους μήνες
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ορισμένες στρατηγικές για το πώς να αποφύγετε το κρυολόγημα και άλλες εποχιακές παθήσεις.
Οι θερμοκρασίες που αρχίζουν να πέφτουν και ο δροσερός αέρας μπορούν, στην πραγματικότητα, να αποδυναμώσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού μας, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε ιούς που κυκλοφορούν αυτή την εποχή.
Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα σε άψογη φόρμα και να αντιμετωπίσετε την κρύα εποχή με ενέργεια και αποφασιστικότητα. Για παράδειγμα, υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή και κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορείτε όχι μόνο να προστατεύσετε την υγεία σας, αλλά και να βελτιώσετε τη γενική σας ευεξία.
Ακολουθούν τέσσερις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τα κρυολογήματα και να απολαύσετε ένα πιο υγιές φθινόπωρο και χειμώνα.
1. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε ένα κρυολόγημα είναι να συμπεριλάβετε μια καλή ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες, ειδικά αυτές που βρίσκονται στα όσπρια όπως τα φασόλια, είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.
Ο ρόλος τους ξεπερνά κατά πολύ την απλή πέψη: οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται από πεπτικά ένζυμα, αλλά ζυμώνονται από μικρόβια του εντέρου, δημιουργώντας ωφέλιμους μεταβολίτες. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν ως ένα είδος προσωπικού φαρμακείου για το σώμα μας, διδάσκοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ανέχονται αβλαβείς ουσίες και μειώνοντας τη φλεγμονή, παράγοντα που συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες.
Για να βελτιώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, απλώς κάντε μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή, όπως να προσθέσετε μια επιπλέον μερίδα οσπρίων στα γεύματά σας, να πασπαλίσετε με σπόρους στο πρωινό σας ή να προσθέσετε φρέσκα λαχανικά στα πιάτα σας.
2. Ενσωματώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση για την καταπολέμηση της φλεγμονής
Μια άλλη βασική συμβουλή για το πώς να αποφύγετε τα κρυολογήματα είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τροφές όπως το γιαούρτι, το κίμτσι, το κεφίρ και η κομπούχα είναι γεμάτα με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που εκτός από τη βελτίωση της πέψης, μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μια μελέτη έδειξε ότι η συμπερίληψη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή οδήγησε σε μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών του εντέρου και μειωμένη φλεγμονή.
Η ποικιλία είναι το κλειδί εδώ: όσο περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Φάτε λοιπόν ένα γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά για πρωινό, προσθέστε kimchi στις σαλάτες σας ή αντικαταστήστε τα κλασικά σνακ σας με ελιές.
3. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και κατά συνέπεια να έχετε έναν οργανισμό έτοιμο να καταπολεμήσει τις εποχικές παθήσεις, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εντερικό φραγμό, παράγοντας που διακυβεύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι οι τακτικοί καταναλωτές αλκοόλ έχουν χαμηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα αλκοολούχα ποτά με εναλλακτικές όπως η κομπούχα ή τα μοκτέιλ από βότανα – αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ισχυρό τους κρύους μήνες.
4. Επιλέξτε φρέσκα και φυσικά τρόφιμα
Τέλος, μια άλλη σημαντική στρατηγική για την αποφυγή των ιώσεων είναι η προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής και θέτοντας σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν και δεν είναι ρεαλιστικό να αφαιρέσετε εντελώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από την καθημερινή σας διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι καταναλώνετε.
Προσπαθήστε να προτιμάτε τα φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό. Το να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για την αποφυγή επιβλαβών συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το έντερο υγιές και, κατά συνέπεια, να διατηρήσετε την άμυνα του ανοσοποιητικού σε υψηλά επίπεδα.