Translate from Google

enfrdeitptrues

ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΟΙ ΠΑΤΜΙΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔOΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΑΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ

foresia web ΑΛΛΗ μια φορεσιά, ανδρική αυτή τη φορά, θα κοσμεί σε λίγες μέρες το βεστιάριο του Λυκείου της Πάτμου που δημιούργησε ο Σύλλογος Πατμίων Ρόδου Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ με σκοπό να προσεγγίσουν οι μαθητές του ιερού νησιού μας ένα μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του. Στο Λύκειο της Πάτμου ο Σύλλογος έχει στείλει το 2015 την γυναικεία φορεσιά που έραψε ειδικά για το σκοπό αυτό. Η ανδρική αυτή φορεσιά ( στη φωτογραφία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Αριστείδη Ε.Μιαούλη, τον ταμία κ. Ευθύμιο Δ.Χατζηκώστα και την κ.Αλεξία Κατσιμπράκη) και ιδιαίτερα το γιλέκο με τα σχέδια του, αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιότερου, των μέσων του 19ου αι, που φυλάσσουν απόγονοι οικογένειας καπεταναίων με συμμετοχή ακόμη και στον Αγώνα του 1821 και εμπιστεύτηκαν στο Σύλλογο. Το επεξεργάστηκε και το έρραψε, όπως έπρεπε η επιδέξια και κατάλληλη για ανάλογες περιπτώσεις εδώ στη Ρόδο κ. Αλεξία Κατσιμπράκη.

Έτσι υλοποιείται άλλη μια απόφαση του Δ.Σ. του παροικιακού Συλλόγου των Πατμίων της Ρόδου.foresia2 web

ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Εκτός από τα παραπάνω, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το μεγάλο προσκυνητάρι για την εικόνα του Οσίου Χριστοδούλου που είχε προτείνει ο εφημέριος του Αγίου Παντελεήμονα Π. Πόλης π. Χρήστος Σιάννας και επεξεργάστηκαν τα μέλη του Δ.Σ.ο πρόεδρος κ. Αριστείδης Ε. Μιαούλης, ο Γραμματέας κ. Ευθύμος Δ. Χατζηκώστας και το μέλος, εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Παροικιακών Συλλόγων κ. Νικόλαος Ιακ. Γρύλλης. Κατασκευάζεται και θα προσφερθεί στο Σύλλογο, από το φημισμένο εργαστήρι των Μιχάλη και Ιάκωβου Μισού στη Σύμη .Θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών για να τοποθετηθεί στον Ι.Ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Παλιάς Πόλης Ρόδου όπου ο Σύλλογος πραγματοποιεί από της ιδρύσεώς του τις διάφορες εκδηλώσεις του.
Μετά την αποδοχή της δωρεάς, με τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, θα παραγγελθεί στο Ιερό νησί για να αγιογραφηθεί μια νέα εικόνα του Οσίου Χριστοδούλου ώστε να βρίσκεται μόνιμα στο προσκυνητάρι, για τους προσκυνητές της Ρόδου , ενώ η άλλη που διαθέτει ο Σύλλογος θα περιφέρεται κανονικά, κάθε χρονιά σε οικογένειες Πατμίων και φίλων της Πάτμου εδώ, που την φιλοξενούν για βοήθεια. Η οικογένεια Μισού καθυστέρησε να παραδώσει το προσκυνητάρι διότι μόλις ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του Δεσποτικού του Πανορμίτη στη Σύμη και την τοποθέτηση των νέων θυρών στην Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου στη Δράμας που άνοιξαν πρόσφατα επίσημα για την υποδοχή της σπάνιας Καινής Διαθήκης που είχαν αρπάξει οι Βούλγαροι το 1917.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου κάθε Σάββατο στις 3 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΔΟΠΑΡ (πρώην ΝΙΡΕΑΣ), με τη συμμετοχή Πατμίων της Ρόδου και φίλων του νησιού μας κάθε ηλικίας με υπεύθυνο τον ταμία του Συλλόγου κ. Ευθύμιο Δ. Χατζηκώστα. Η χορευτική ομάδα, εκτός από τις εμφανίσεις της, με την αυθεντική παραδοσιακή φορεσιά, στις παρελάσεις της Ρόδου για τις Εθνικές Επετείους μας, ετοιμάζεται και για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του ΔΟΠΑΡ για τα Χριστούγεννα. Για την περίοδο αυτή το Δ.Σ. του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου ,ετοιμάζει το ημερολόγιό του 2017, προσφορά και εφέτος του τυπογραφείου του κ. Νίκου Χατζηκαλημέρη, στην Ιαλυσό και για την κοπή της πίττας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Εν κατακλείδι ο Σύλλογος Πατμίων Ρόδου Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ευχαριστεί για ακόμη μια φορά όλους όσους βρίσκεται στο πλευρό του και στηρίζει τις δράσεις του που στόχο έχουν αφ ενός να κρατούν δεμένο το παροικιακό στοιχείο των Πατμίων της Ρόδου και αφ΄ετέρου να συμπαραστέκεται στα ζητήματα του αγαπημένου μας νησιού της Πάτμου.

contact

Επισκεψιμότητα